FAQ - Vi svarer på dine spørgsmål

Vedligeholdelse af trykimprægneret træ og trægulve

Behandling af trykimprægneret træ og trægulve

Hvis du ønsker at behandle trykimprægneret træ ved at male det, kan du gøre det, når du har sikret dig, at det er gennemtørt. I mange tilfælde går der op til et år fra imprægneringen, til at træet er tørt. For at være sikker på om det er tørt, kan du tjekke det med en fugtmåler.

Når træet er klar til behandling, bør du starte med at rense overfladen med trærens og efterfølgende børste eller slibe træet let, så alt løst materiale fjernes.

Som fagfolk støder vi ofte på, at et trægulv efter afslibning får nogle plamager/skjolder. I fagsprog kaldes disse skjolder for udtræk.

Som udgangspunkt skal du huske på, at træ er et levende og organisk materiale. Det er derfor ikke usædvanligt, at overfladen ændrer sig efter en afhøvling, og der opstår skjolder/plamager, som ikke kan fjernes.

Årsagerne kan være mange, men når gulvet afhøvles, fjernes det øverste lag og det underliggende lag kommer til syne. Dette underliggende lag kan være blevet påvirket af fx fedt, vand eller andre væsker, der (måske for mange år siden) er trængt ned i træet og har forårsaget skjolder/plamager, som kommer til syne efter en afhøvling.

Deslige kan der også være tale om en kemisk reaktion, hvor træet reagerer med nogle af de stoffer, som gulvet efterbehandles med. Endelig kan det også være naturligt forekommende strukturer i træet.

Udtræk forsvinder undertiden af sig selv, men dette er langt fra altid, og det er en risiko i forbindelse med afhøvling af gulve.

Beskyttelsesdupper til lakerede gulve

Hvis du ønsker at sætte “dupper” på dine møbler for at beskytte dine (ny)lakerede gulve, anbefaler vi, at du bruger filtsko fremfor plasticdupper. Plastikdupperne ødelægger lakken på gulvene og trækker den af.

Dette gælder også selvom lakken har været fuldstændig gennemtørt inden, du har taget gulvet i brug. Det der sker er, at plastikken simpelthen nedbryder lakken, hvilket er noget du undgår med filtsko.

Vi har gennem tiden udført mange opgaver med trægulve: alt fra reparationer og opretninger til omlægninger og renoveringer.

Nedenfor ses eksempel på et lakeret gulv, der er ødelagt af plasticdupper.