Gelænderet er din sikkerhed

Et gelænder er med til at sikre din færden på blandt andet trappen. Af samme grund er et gelænder ikke bare et gelænder, og derfor skal gelænderet følge nogle bestemte krav.

På de steder i bygninger og huse, hvor der er risiko for frit fald, er der klare regler om afskærmning.

Gelænderet ser vi på trapper, men også på altaner, terrasser og i andre sammenhænge er det et værn for at undgå tragiske ulykker.

I bygningsreglementet er der helt præcise krav til, hvordan et gelænder skal udformes – for eksempel i forhold til højde.

Nyd gavn
af vores erfaring

Hvad består gelænderet af?

Gelænderets dele kan brydes ned til enkelte elementer og øverst finder du håndlisten, som – ikke overraskende – er beregnet til, at du kan hvile hånden der.

Håndlisten bæres af balustre, som er de lodrette stolper eller søjler, der går fra håndliste til bunden.

Den første af disse balustre er ofte mere robust og kraftigere og kaldes for mæglersøjlen eller startmægleren.

Gelænderets håndliste som svendestykke

Gelænderets håndliste fremstilles oftest i træ eller stål.

Tidligere var det et stort arbejde at få snedkereret en håndliste, og det var ikke sjældent et helt svendestykke at få håndlisten i træ til at krumme på etageadskillelserne.

Med en håndliste i træ får man en dejlig glat, blød og ikke mindst lun overflade, som føles rar og behagelig at røre ved. Imidlertid anvender man oftere håndlister af stål i dag, da stålet ikke arbejder og giver sig som det organiske træ.

Håndlister i stål kan omvendt godt give en kølig fornemmelse.

Egerbyg reparerer dit gelænder

Hvis du har brug for hjælp til udskiftning eller reparation af dit gelænder eller blot dele af det, er vores super-kompetente folk klar til at snedkerere for dig.

Vi hjælper også med gelændere i stål.

Tag et billede og lav en skitse med mål og send det hele til os sammen med en beskrivelse af, hvad det er for en opgave, du vil ønsker vores hjælp til – vi vender hurtigt tilbage.

Læs her om tømrerarbejde og vores arbejdsområder.