Udskiftning og renovering af faldstammer

“Egerbyg har været super gode til at overholde tidsplanerne for byggeriet, hvilket er et enormt plus. De er også utrolig gode til at rydde op efter sig, så man ikke kan se at der har været nogen i huset. Vi har været meget tilfredse for Egerbygs arbejde”

Rapper, sangskriver og foredragsholder hos AndyOp

Andreas Seebach

Udskiftning og renovering af faldstammer

“Egerbyg har været super gode til at overholde tidsplanerne for byggeriet, hvilket er et enormt plus. De er også utrolig gode til at rydde op efter sig, så man ikke kan se at der har været nogen i huset. Vi har været meget tilfredse for Egerbygs arbejde”

Rapper, sangskriver og foredragsholder hos AndyOp

I boliger med mere end ét plan, er det faldstammens opgave at lede det brugte vand ned i kloakken. Faldstammen transporterer altså vandet fra både bad, toilet og køkken væk fra lejligheden eller huset. Faldstammer er bygget som et robust rør, der sagtens kan afhjælpe en hel ejendom i mange år.

Problemer opstår, når faldstammerne begynder at blive gamle, og de ikke løbende bliver renoveret. Det er nemlig betydeligt billigere at renovere faldstammerne løbende i modsætning til en større udskiftning. Faldstammer kan sagtens have en levetid på 50-60 år, hvilket giver rig mulighed for løbende vedligeholdelse.

Man kan tænke på en faldstamme på samme måde som afløbet i sin bolig. Hvis ikke et afløb bliver renset og vedligeholdt, kan det ikke længere udføre dets funktion. Desuden er vedligeholdelse også et lettere og mere holdbart alternativ til en klassisk udskiftning. Det skaber færre gener for beboere, da faldstammerne ikke skal fjernes og erstattes, og beboerne kan blive boende under renoveringen.

Som udgangspunkt bliver faldstammer ofte renoveret ved hjælp af grundig rengøring med højtryksrenser, hvor efter utætheder lukkes ved hjælp af spraycoating eller en indvending foring af en defekt faldstamme. Disse typer renovering involverer ofte en fremtidig garanti på 10-15 år, så man kan være sikker på, at arbejdet er blevet gjort ordentligt.

Renovering af faldstamme

Når en faldstamme ikke holdes ved lige, kan det resultere i utætheder i røret, hvilket i starten kan give lugtgener for beboerne i ejendommen. Hvis det får lov at stå til, kan det i værste fald betyde udsivning af vand, som kan give rustaflejringer i områderne nær faldstammen. I værste fald kan udsivning af vand betyde opbygning af skimmelsvamp, hvilket er endnu sværere at komme af med.

En af de hyppigst benyttede metoder til renovering af faldstammer er strømpeforing. Dette gøres ved en grundig rensning af faldstammen, hvilket ofte gøres ved hjælp af en højtryksrenser. Ældre faldstammer er ofte fyldt med rust og fedtrester efter mange års brug, hvilket er essentielt at få fjernet, hvis en strømpeforing skal udføres korrekt.

Når faldstammen er renset, presser man en polyesterstrømpe ind i røret, som ligger sig op af indersiden af faldstammen. På kort tid vil denne strømpe hærde, og vil fungere som et nyt fuldt funktionsdygtigt rør inde i den eksisterende faldstamme. Dette tilføjer adskillige år til faldstammens levetid, og kan gøres uden større gener for beboere. Det betyder en renovering uden byggerod, ingen nedbrydning af vægge og gulve samt at beboerne kan få lov at blive boende under renoveringen. Derfor anbefaler vi også, at man overvejer en renovering eller rensning, hvis man er i tvivl om faldstammens tilstand.

Et andet populært løsningsforslag er benyttelsen af spraycoating inde i faldstammen. Ved denne metode bliver indersiden af faldstammen sprøjtet med 1-2 lag af hærdeplast, hvilket hærder og skaber en ny stærk indervæg i faldstammen.

Udskiftning af faldstamme

Hvis skaden er sket, og faldstammen ikke står til at rede, så kan der være behov for en udskiftning. Dette involverer en hel eller delvis udskiftning af faldstammerne, hvilket betyder, at de gamle rør skal fjernes, og de nye skal installeres. Dette er oftest kun nødvendigt, hvis røret ikke kan rengøres uden permanent skade på faldstammen.

Ulempen ved udskiftning af faldstammer er de medfølgende ekstraomkostninger forbundet med håndtering af omkringliggende gulve, lofter og skabe. Dette kræver nemlig også arbejde fra murer og tømrer, som skal håndtere arbejdet omkring faldstammen.

Ved en udskiftning er det heller ikke muligt for beboerne at benytte sig af deres afløb under forløbet, hvilket også betyder, at det er nødvendigt med et eksternt toilet samt tilhørende badefaciliteter.

Hos Egerbyg har vi stor erfaring inden for udskiftning og renovering af faldstammer, og hvad enten der er tale om renovering, delvis eller hel udskiftning, så er vi klar til at løse opgaven.

FAQ vedrørende faldstammer

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme er et afløbsrør, som du finder i etageejendomme. Faldstammens lodrette rør sørger for at lede det brugte vand, også kaldet spildevand, fra bad, toilet og køkken væk fra lejligheden/ etagehuset og ud i kloakken. En faldstamme er bygget som et robust rør, som ofte har en levetid på mellem 50-60 år, alt efter, hvor godt faldstammen vedligeholdes, da der kan opstå utætheder og/eller faldstammen kan stoppe til.

Hvad koster det at flytte en faldstamme?

Det er ikke bare sådan at flytte en faldstamme, da faldstammen er placeret således, at din overboer og underboer benytter sig af samme rør. Der er dog et par alternativer, hvis du bare ikke kan leve uden at flytte badeværelset eller køkkenet fra den ene ende af lejligheden til den anden. Du kan eks. få installeret en pumpe, så faldstammen ikke længere behøver at have en specifik hældning i forhold til hovedfaldstammen. Bor du i stueetagen har du flere muligheder for at rykke rundt på afløb og rør, da det vil være muligt at placere rør i kælderen, som ikke vil være til gene for de øvrige beboere. Husk dog, at rådgivning fra en autoriseret VVS’er er altid en god idé. Prisen varierer derved alt efter udgangspunkt.

Hvor ofte skal en faldstamme udskiftes?

En faldstamme har en levetid på omkring 50-60 år, hvis vedligeholdelse sker løbende. Dog anbefaler vi ikke, at du bruger kemikalier som afløbsrens, soda, klorin og andre midler, da de kan skade samlinger og røret i faldstammen, samt miljøet. Er skaden sket og du ikke kan nøjes med vedligeholdelse, skal du igennem en hel eller delvis udskiftning af faldstammen, hvilket betyder, at de gamle rør skal fjernes, og de nye skal installeres. Dette vil være nødvendigt, hvis der er kommet permanente skader på faldstammen, som ikke kan fikses ved vedligeholdelse.